portret marie beth

Marie Beth van Egmond (Deventer, 1991) is masterstudent wiskunde, richting Algebra&Meetkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Vóór deze exacte studie heeft zij een interdisciplinaire bachelor Beta-Gamma behaald. Voor Radio Swammerdam bekijkt ze de onderwerpen graag vanuit verschillende disciplines en heeft het liefst wetenschappers van uiteenlopende vakgebieden aan tafel. Ze vindt het belangrijk en interessant om wetenschappers te ondervragen over hoe hun onderzoek in elkaar steekt, wat zij de hele dag doen om tot hun resultaten te komen. Als ze niet zelf radio maakt, luistert ze het liefst naar andere podcasts over wetenschap, zoals RadioLab, of naar ouderwets lange interviews, zoals de VPRO Marathon interviews.

Nathalie Janssen (Haarlem, 1991) heeft recentelijk de master filosofie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en een scriptie geschreven over lichaamsmodificaties en vrijheidspraktijken. In het komende seizoen wil zij meer te weten komen over de relatie tussen politiek en wetenschap; op wat voor manier is de vorming van kennis onderhevig aan de politieke structuren buiten de academie? Of: op wat voor manier bepalen normen ons perceptievermogen? Hoe worden deze grenzen en normen bepaald? Deze vragen komen aan bod in de nieuwe dossiers ‘wat maakt de mens’ en ‘nieuwkomers’. Vorig seizoen heeft Nathalie een uitzending gemaakt over de relatie tussen gender en het brein, te gast was Annelies Kleinherenbrink

portret-aafkeAafke Kok (Amsterdam, 1994) deed aan de Universiteit van Amsterdam eerst een bachelor Psychobiologie en is nu bezig met de interdisciplinaire research master Brain & Cognitive Sciences, waarbinnen zij de major Science Communication aan de Vrije Universiteit volgt. In haar vrije tijd is zij een fanatiek synchroonzwemster, en ze gaat net als in haar sport in haar uitzendingen uitdagende of minder voor de hand liggende onderwerpen niet uit de weg. Zij heeft een hart voor wetenschap, en raakt gefascineerd door de meest uiteenlopende onderwerpen – van politicologie tot biologie, van natuurkunde tot kunstgeschiedenis, en alles wat daartussenin ligt.

 

portret-emma

Emma van Veenen (Den Haag, 1994) studeert zowel de master Politieke Economie als de master Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor deed ze de bachelor Wijsbegeerte, ook aan de UvA. Deze combinatie van verschillende disciplines, onderzoeksmethoden en theorieën is ook iets wat ze probeert te bereiken bij Radio Swammerdam. Daarnaast is radio maken bij Radio Swammerdam voor haar een manier om wetenschap toegankelijke te maken voor iedereen. In haar vrije tijd luistert Emma ontzettend veel Radio1, leest ze boeken – het liefst van Frank Westerman of over het Midden-Oosten (op de combinatie moet ze nog wachten)– en vindt ze het fijn om door Amsterdam te wandelen.

portret-sanderSander Westerveld (Amsterdam, 1992) heeft de interdisciplinaire bachelor Beta-gamma behaald en rondt dit jaar zijn master Advanced Matter and Energy Physics af aan de Universiteit van Amsterdam. Overdag experimenteert hij in het natuurkundelaboratorium met perovskiet nanokristallen, wellicht de nieuwste bouwstenen voor toekomstige zonnepanelen. ’S avonds is er tijd om te zingen met het SKA en de veganistische keuken te ontdekken. Bij Radio Swammerdam zal hij proberen de verschillende facetten van het Science Park naar de radio te halen, maar schuwt ook niet de andere disciplines die Amsterdam rijk is.

 

portret-mirjamMirjam van Zuidam (Amsterdam, 1991) is freelance journalist en werkzaam als podcast producent. Bij het NRC is zij verantwoordelijk voor de productie, regie en montage van twee wekelijkse podcasts: NRC Haagse Zaken en NRC Kunst!. Als er tijd over is, schrijft ze voor uiteenlopende media over wetenschap, gezondheid, cultuur, werk en reizen. Gevormd door een master Journalistiek en Media en een bachelor Algemene Sociale Wetenschappen hebben haar Swammerdam-uitzendingen vaak sociaal-wetenschappelijke thema’s zoals: onderwijs, cultuur, gezondheid, geschiedenis of sociologie. Verder hoop ze de technieken van de verhalende podcast naar Radio Swammerdam te halen door zich in te zetten voor audiofragmenten en reportages van buiten de studio, die de wetenschap kleur geven.