Radio Swammerdam spreekt met veelbelovende scriptieschrijvers van de Universiteit van Amsterdam. Eerst spraken we met Marieke Zoodsma over haar masterscriptie. Zij deed veldwerk in Bosnië en onderzocht hoe lokale NGO’s kunnen bijdragen aan de verzoening tussen drie sterk gepolariseerde bevolkingsgroepen. Daarnaast vertelde Minke Hajer is op dit moment nog bezig met haar scriptie. Uit het gesprek volgde een beeld van het leven in Nederland als uitgeprocedeerde ongedocumenteerde asielzoeker.

De aflevering erna vertelde masterstudent Monique Verhoeven over de onderwijsaspiraties van pubers ten opzichte van hun ouders en de rest van de klas. Want hoe ver is Nederland als het gaat om een meritocratie (=je kan het net zo ver schoppen als je verdient, ondanks je afkomst)? Volgens Monique zijn we ver, maar we zijn er nog niet. Want de verwachtingen van scholieren heeft nog te veel met verwachting van de ouders te maken, en dat kan een achterstand opleveren.

Tenslotte schreef Masya Boon een gedachten-experiment over hoe het is om je eigen kloon te ontmoeten, ze deed dat aan de hand van drie sciencefictionfilms waarin de hoofdrol zijn evenbeeld tegenkomt. Door te kijken naar o.a. Arnold Schwarzenegger gaf Masya mogelijke antwoorden op existentiële vragen. Eerst vat ze haar scriptie samen in een minuut en neemt ons daarna mee in een gedachten-experiment over de vage grens tussen onszelf en onze kloon.

Luister de eerste aflevering hierboven terug, en de tweede hier: