Radio Swammerdam is een wekelijks radioprogramma over Amsterdamse wetenschap. Onze redactie bestaat bestaat uit zeven Amsterdamse studenten of net afgestudeerden met een passie voor onderzoek. De vaste columnisten, die onze uitzending kleur geven, zijn ook allemaal actief in de Amsterdamse wetenschap. In onze knusse studio in Pakhuis de Zwijger schuiven wetenschappers aan om hun onderzoek uitgebreid en toegankelijk toe te lichten. Het gesprek kun je elke zondag tussen 11:00 en 12:00 uur luisteren via RadioSalto. Of je luistert ons terug als podcast op Soundcloud, Spotify, iTunes of een ander podcast platform.

Gekke naam? Radio Swammerdam is vernoemd naar de natuuronderzoeker Jan Swammerdam (1637-1680). Hij schreef over insecten en de menselijke fysiologie. Hij hield er ook een rariteitenkabinet op na. Benieuwd naar Jan? Voor ons eerste lustrum maakten wij deze uitzending met daarin een reportage over het werk en leven van Swammerdam.

 

De redactie

 


Mariël Doedens (Arnhem, 1996), had uiteenlopende opties bij haar studiekeuze: Biomedische Wetenschappen, Industrial Design, Pedagogische Wetenschappen en Theaterwetenschappen. De definitieve keuze viel op de bachelor Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Tijdens deze opleiding waren wereldgezondheid en interviewen dingen die haar interesseerden. Deze factoren kwamen samen in haar bachelor stage naar gezondheidseducatie op scholen in Indonesië. Vervolgens is ze aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een master gaan volgen om zich te specialiseren in wetenschapscommunicatie. Radio Swammerdam is een mooie start in dit vakgebied. Mariël schrijft graag in haar vrije tijd (o.a. voor Loesje) en daarnaast is ze graag bezig met theater. Tijdens de uitzendingen bij Radio Swammerdam zal ze uitzendingen maken over uiteenlopende onderwerpen, passend bij haar brede interesse.

 

 


Bob Hermanns
(Oldenzaal, 1993) heeft de bachelor Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), waarna hij anderhalf jaar als consultant in de ziekenhuisadministratie heeft gewerkt. Momenteel studeert hij de master Management, Policy Analysis & Entrepreneurship in Health and Life Sciences (MPA) aan de VU. In deze master specialiseert hij zich in wetenschapscommunicatie, een vakgebied waarin hij in de toekomst graag actief zou zijn.

 

 


Lianne Hooijmans
(Pijnacker, 1992) studeerde rechten en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Inmiddels werkt ze als jurist en heeft ze een moestuin maar daarop kan ze haar bredere wetenschappelijke interesse niet voldoende botvieren. Als kind wilde ze altijd al voor de radio werken en ze houd ervan om meegesleept te worden in een interessant gesprek tussen goedingelichte stemmen, waardoor je het volume van de radio nog een beetje harder zet of even stopt met de afwas. Lianne hoopt bij radio Swammerdam zulke prachtige radio te maken (of dat ook maar enigszins te benaderen). Ze houdt ervan een onderwerp vanuit twee verschillende vakgebieden te benaderen waardoor er zowel voor de luisteraars als de gasten interessante nieuwe inzichten ontstaan.

 

 


Anke Spekman
(1997) studeert Slavische talen en culturen (Servisch/Kroatisch) en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast studeerde ze een semester in de Kroatische hoofdstad Zagreb en ging drie jaar op rij naar Prishtina voor een zomerschool Albanees. Als Projectmedewerker Reizen bij Eastpackers organiseert ze reizen naar Oost-Europa.

 

 

 


Henok Tesfai
(Amsterdam, 1993) is masterstudent Biological Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds hij als kleine jongen de buurt in ging om, gewapend met vergrootglas, spinnen te vangen in een jampot is zijn interesse en bewondering voor de natuur alleen maar groter geworden. Nu zijn academische reis ten einde loopt, hoopt hij anderen mee te nemen in zijn leerlust en tegelijk te ontdekken of in wetenschapsjournalistiek misschien zijn volgende bestemming ligt. Met een wereld die aan alle kanten aan het veranderen is hoopt hij luisteraars een beter beeld te geven van de ontwikkelingen om hen heen, zowel wetenschappelijk als sociaal.

 

 


Bobby Uilen
(Groningen, 1996) studeert Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, waarbinnen ze zich specialiseert in analytische taalfilosofie en metafysica. Ze werkt als filmprogrammeur bij Filmtheater Kriterion en besteed haar vrije tijd graag op de bank met kat (hoewel ze eigenlijk een hondenmens is) en boek of – hoe kan het ook anders – in de bioscoop. Bij Radio Swammerdam wil ze uitzendingen te maken die het actuele, culturele, en sociale combineren met academisch onderzoek, om zodoende luisteraars nieuwe invalshoeken te kunnen meegeven. Natuurlijk hoopt ze tijdens dat proces zelf ook nog het een en ander te leren (bijvoorbeeld hoe een goede radiomaker te worden).

 

 


Tanne van der Wal
(Dieren, 1994) heeft Biomedische Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze zich aan de University of Toronto heeft verdiept in fotografie en creative writing. Deze creatieve en wetenschappelijke mix heeft ze doorgezet in Nederland waar ze de master Medical Sciences: Cell Biology & Advanced Microscopy aan de Universiteit van Amsterdam heeft afgerond en een avondopleiding fotografie volgt. Inmiddels is Tanne gestart met haar PhD in fundamentele cel biologie, tevens aan de Universiteit van Amsterdam. Ze houdt ervan de wetenschap kritisch te bekijken en onderwerpen van verschillende invalshoeken te benaderen.

Wij worden mede mogelijk gemaakt door de volgende fondsen:

Afbeeldingsresultaat voor amsterdams universiteitsfonds logo

Fonds Community Building Vrije Universiteit