Radio Swammerdam is een wekelijks radioprogramma over Amsterdamse wetenschap. Onze redactie bestaat bestaat uit zeven Amsterdamse studenten of net afgestudeerden met een passie voor onderzoek. De vaste columnisten, die onze uitzending kleur geven, zijn ook allemaal actief in de Amsterdamse wetenschap. In onze knusse studio in Pakhuis de Zwijger schuiven wetenschappers aan om hun onderzoek uitgebreid en toegankelijk toe te lichten. Het gesprek kun je elke zondag tussen 11:00 en 12:00 uur luisteren via RadioSalto. Of je luistert ons terug als podcast op Soundcloud, Spotify, iTunes of een ander podcast platform.

Gekke naam? Radio Swammerdam is vernoemd naar de natuuronderzoeker Jan Swammerdam (1637-1680). Hij schreef over insecten en de menselijke fysiologie. Hij hield er ook een rariteitenkabinet op na. Benieuwd naar Jan? Voor ons eerste lustrum maakten wij deze uitzending met daarin een reportage over het werk en leven van Swammerdam.

 

De redactie

Tanne van der Wal (Dieren, 1994) heeft Biomedische Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze zich aan de University of Toronto heeft verdiept in fotografie en creative writing. Deze creatieve en wetenschappelijke mix heeft ze doorgezet in Nederland waar ze de master Medical Sciences: Cell Biology & Advanced Microscopy aan de Universiteit van Amsterdam heeft afgerond en een avondopleiding fotografie volgt. Inmiddels is Tanne gestart met haar PhD in fundamentele cel biologie, tevens aan de Universiteit van Amsterdam. Ze houdt ervan de wetenschap kritisch te bekijken en onderwerpen van verschillende invalshoeken te benaderen.

 

 

Mariël Doedens (Arnhem, 1996), had uiteenlopende opties bij haar studiekeuze: Biomedische Wetenschappen, Industrial Design, Pedagogische Wetenschappen en Theaterwetenschappen. De definitieve keuze viel op de bachelor Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Tijdens deze opleiding waren wereldgezondheid en interviewen dingen die haar interesseerden. Deze factoren kwamen samen in haar bachelor stage naar gezondheidseducatie op scholen in Indonesië. Vervolgens is ze aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een master gaan volgen om zich te specialiseren in wetenschapscommunicatie. Radio Swammerdam is een mooie start in dit vakgebied. Mariël schrijft graag in haar vrije tijd (o.a. voor Loesje) en daarnaast is ze graag bezig met theater. Tijdens de uitzendingen bij Radio Swammerdam zal ze uitzendingen maken over uiteenlopende onderwerpen, passend bij haar brede interesse.

 

 

Teuntje van Heese (Amsterdam, 1999) volgde de Bachelor Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij haar scriptie schreef over de ervaringen van studenten met een vluchtelingenachtergrond in het hoger onderwijs. Teuntje is breed geïnteresseerd in maatschappelijke onderwerpen en houdt zich bezig met vraagstukken over migratie, integratie, onderwijs en kansenongelijkheid. Bij Radio Swammerdam hoopt zij luisteraars kennis te laten maken met deze onderwerpen vanuit verschillende sociaalwetenschappelijke invalshoeken. Momenteel volgt Teuntje de Master Migration, Ethnic Relations and Multiculturalism aan de Universiteit Utrecht.

 

 

Thomas Verhage (Den Haag, 2001) was vanaf jongs af aan niet stil te krijgen wanneer hij mensen over zijn interesses vertelde. Uiteindelijk is hij Psychobiologie gaan studeren, waar hij zich vooral verdiept in de rol van evolutie in het brein. Zijn vroege interesse voor geschiedenis heeft hem echter ook niet losgelaten. Met zijn uitzendingen wil Thomas mensen laten nadenken over de wereld om hen heen en hoe deze door de tijd heen tot stand is gekomen.

 

 

Anke Spekman (1997) studeert Slavische talen en culturen (Servisch/Kroatisch) en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast studeerde ze een semester in de Kroatische hoofdstad Zagreb en ging drie jaar op rij naar Prishtina voor een zomerschool Albanees. Als Projectmedewerker Reizen bij Eastpackers organiseert ze reizen naar Oost-Europa.

 

 

Lilian Kingma (1997) is masterstudent wetenschapseducatie en communicatie in Utrecht. In haar interdisciplinaire Bachelor Bèta-gamma verdiepte ze zich in neurobiologie, kunstmatige intelligentie en duurzaamheid, zowel in Amsterdam als in Edinburgh. Bij de radio hoopt ze diverse wetenschappelijke en maatschappelijke onderwerpen aan een breder publiek over te dragen. Ze geniet ervan om telkens in een ander onderwerp te duiken en verschillende vakgebieden met elkaar te combineren.

 

 

Pelle Yntema (Broek in Waterland, 1996) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Door een breed palet aan uiteenlopende interesses liep hij tijdens zijn bachelor zowel stages in bakkerijen als bij de redactie van het VPRO-programma OVT. De daar opgedane liefde voor de radio is gebleven. Momenteel rondt Pelle een Master Afrikanistiek aan de Universiteit Gent af. Bijna net zo leuk als afstuderen is; buiten zwemmen als het winter is of een nieuw instrument leren spelen. In zijn afleveringen voor Radio Swammerdam hoopt hij kunstzinnige, culturele en maatschappelijke thema’s met met gezonde wetenschappelijke insteek te benaderen.

 

 

Joost Ingen-Housz (Amsterdam, 1996) studeerde Geschiedenis aan de UvA en volgt nu een master Filosofie, deels aan de FU Berlijn en deels aan de UvA. Hiernaast doet hij een opleiding creatief schrijven aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Stiekem vindt hij het belangrijker dat een wetenschappelijke theorie mooi is dan dat het helemaal klopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij worden mede mogelijk gemaakt door de volgende fondsen:

Fonds Community Building Vrije Universiteit