Radio Swammerdam · Malaria: de mug, de mens en de parasiet

Malaria is met circa 216 miljoen besmettingen en meer dan 400.000 sterfgevallen per jaar één van de belangrijkste infectieziekten van deze tijd. In deze uitzending gingen redacteuren Mariël Doedens en Lianne Hooijmans in gesprek met hoogleraren Teun Bousema en Pim Martens over onderzoek naar malaria.

Teun Bousema las een column voor die hij schreef tijdens een onderzoeksperiode in Uganda. Lianne analyseerde of een mug, die Mariël gevangen had, geschikt was om op te sturen voor onderzoek. Ook leerden we hoe mensen muggen kunnen besmetten en praatten we over de relatie tussen klimaatverandering en malaria. Is het denkbaar dat er weer malaria in Nederlands opduikt? Je hoort het in deze uitzending!

Teun Bousema is verbonden aan het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen en de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Pim Martens is hoogleraar Sustainable Development en verbonden aan de Maastricht University.

Wil je een mug opsturen voor het onderzoek van de Universiteit van Wageningen? Dit kan van 16 februari tot 16 maart 2021. Kijk op: www.muggenradar.nl
Wil je meer weten over onze gasten kijk dan op hun websites: www.teunbousema.nl en www.pimmartens.com